Ekobataljon

EKO bataljon je skupina na naši šoli, ki se bori za podnebno pravičnost. EKO bataljon je nastal na začetku šolskega leta 2019/20, saj je Renata Filipič videla potrebo po takšni skupini na šoli.

Zadnje čase vse več slišimo o podnebnih spremembah ter njihovih posledicah, kot so izumiranje živalskih vrst, slabša kakovost zraka in vode, večje število požarov itd. Razlogi pa se najdejo povsod, od vožnje v šolo do površnega ločevanja odpadkov. EKO bataljon išče rešitve za tovrstne probleme na šoli in širše, hkrati pa o njih tudi ozavešča javnost.
Med karanteno EKO bataljon ni mogel biti tako aktiven kot sicer, a se bomo dela ponovno lotili zelo kmalu. Ko smo bili doma, smo se člani trudili živeti čim bolj ekološko. Upamo, da ste tudi bralci storili enako in da vam je karantena dala misiti, saj smo v tem času lahko videli, kako velik vpliv ima človek na ves svet.

Septembra je EKO bataljon nemudoma pričel z aktivnostmi. Približeval se je tako imenovani podnebni ‘štrajk’ – protest proti podnebnim spremembam. Takoj smo se sestali in pričeli izdelovati znake kar iz starih kartonastih škatel za malico. V petek, 27. 9. 2019, smo šli v center Ljubljane. Vsi smo bili navdušeni nad potekom protesta, ki nam je dal tudi inspiracijo in zagnanost za prihodnje EKO projekte.

Možnost se je hitro prikazala, saj je naša šola na začetku šolskega leta sodelovala v zbiralni akciji odpadnih baterij. O pomenu pravilnega razvrščanja baterij je EKO bataljon posnel informativni filmček (snemanje je bilo zelo zabavno ) in izdelali smo tudi plakate, ki smo jih izobesili po šoli. Ti so učence napotili v učilnico, kamor so lahko prinašali odpadne baterije. Pri zbiralni akciji so nam pomagali tudi nečlani EKO bataljona kot na primer devetošolka Neja, ki je izdelala e-plakat in s tem močno pripomogla k našemu cilju. OŠ Valentina Vodnika je po številu zbranih baterij dosegla odlično tretje mesto, po ozaveščanju o tej problematiki pa prvo. S tem smo si prislužili nastop raperja Zlatka. Priznanje za tretje mesto so nam podelili na prireditvi, kjer je bil prikazan tudi naš filmček. To je bilo ravno pred jesenskimi počitnicami, zato smo učence naše šole opozorili na uporabo parafinskih nagrobnih sveč in jim pokazali, s čim jih lahko nadomestijo.

Decembra se je EKO bataljon odpravil v Rifuzl, trgovino popolnoma brez plastike, kjer smo pričeli snemanje za naš najnovejši filmček. Prodajalka nam je predstavila trgovino in ogledali smo si vse ekološke alternative za čistila, plastične vrečke, zobne krtačke, slamice in druge izdelke, ki jih tam ponujajo.

Prvi teden po novoletnih počitnicah se je EKO bataljon sestal z ravnateljico. Pogovarjali smo se o naši šoli ter spremembah, ki bi jih lahko uvedli, da bi čim manj škodovali naravi. Največ smo se pogovarjali o prehrani in uporabi plastike (npr. plastične skodelice in pribor). Gospa ravnateljica nam je prisluhnila ter obljubila, da bo storila največ, kar lahko. EKO bataljon in naš planet sta ji za to zelo hvaležna.

Zaradi našega dela smo bili med zimskimi počitnicami povabljeni v oddajo Počitniški krompir. Tja so se napotili Vid, Ana in Izabela, ki so predstavili EKO bataljon ter naše znake, ki smo jih imeli na protestu. Prikazali so tudi, kako lahko izdelamo škatle za ločevanje odpadkov ter kako odpadke pravilno razvrščamo.

Medtem ko smo bili v karanteni, se je narava vračala v stare navade. Spodaj sta povezavi do dveh posnetkov. Na prvem so delfini, na drugem pa kiti, ki so se po dolgem času zaradi odsotnosti ljudi vrnili v Jadransko morje. EKO bataljonu seveda pandemija ni všeč, saj je med drugim upočasnila naše delo, a je prinesla tudi nekaj dobrega. Narava je sedaj mnogo čistejša in ljudje se še bolj zavedamo, kako velik vpliv imamo na svet okoli sebe.

Tudi delo v prihodnjem letu se nanaša na posledice pandemije. Da se zavarujemo, uporabljamo maske, rokavice, razkužila …, ki pa so mnogokrat iz plastike in drugih okolju neprijaznih snovi. EKO bataljon bo poskušal količino teh snovi zmanjšati, na splošno pa o varovanju planeta še naprej ozaveščati javnost. Prav tako bomo nagovorili mlajše, da se nam pridružijo. Želimo si širiti idejo med mladimi, naš cilj pa je oblikovati mrežo EKO bataljonov mladih aktivistov po šolah v Sloveniji. Komaj čakamo na vse, kar bomo še skupaj počeli in dosegli.

Dostopnost